07 juny 8 de Juny. Dia mundial dels oceans
Cada 8 de juny se celebra el dia mundial dels oceans, una data que recorda la importància del seu paper en les nostres vides i impulsa un moviment social a escala internacional amb intenció de preservar-los. Nosaltres, com a escola de surf, ens unim a la celebració d’aquest dia.
Per què cal un dia dedicat als oceans?
El propòsit principal d’aquest dia és informar a la població sobre el gran impacte dels humans als oceans, desenvolupar un moviment mundial de suport i unir forces per a la creació d’un projecte conjunt per gestionar sosteniblement els nostres mars.
Sobretot però, per celebrar un dia en honor a una de les coses més belles, riques i potents que tenim al nostre planeta, el que de fet, s’anomena “planeta blau” per aquesta mateixa raó.
Quina és la seva importància dins el planeta?
Els oceans representen el gran pulmó del món, són el nucli de tot, 2 / 3 de la Terra és aigua. Sense ells, no hi hauria existència alguna de vida humana o de qualsevol altre tipus. Ens proporcionen l’oxigen i en el seu cicle natural es produeix el procés de filtració i purificació de l’aire.
Una altra gran aportació pel planeta té a veure amb el subministrament d’aliment per a les persones, a més d’ajudar a l’equilibri ambiental de tots els països i ser un medi d’extracció de recursos energètics com el gas i el petroli, metalls preciosos, per l’intercanvi econòmic i comercial que gira entorn del globus terrestre.
Quina és la seva situació actual?
L’activitat humana els ha fet molt de mal. Fins ara, han estat extraient dels mars i oceans molt més del que aquest pot reparar. El 90% de les grans espècies estan afectades per aquest fet i el 50% dels esculls de corall es troben destrossats. També, els oceans absorbeixen més del 23% de les emissions de CO₂ i el 90% de l’excés de calor provocat per aquest mateix fet. És per això que l’escalfament global i el canvi climàtic conseqüent s’està reduint la capacitat que tenen aquests per produir oxigen, ha incrementat el nivell del mar, s’ha produït una gran fosa de les glaceres dels pols terrestres i un descens important en la salinitat dels oceans.
Com hi podem contribuir nosaltres?
Sabies que canviant hàbits del teu dia a dia pots arribar a contribuir en petites accions individuals que poden ser útils per tal de reduir la contaminació dels mars i els oceans? Doncs és així, la unió fa la força i encara que les nostres accions siguin minúscules, ja aporten alguna cosa i ajuden ecològicament a la salvació dels oceans. A continuació, te’n proposem cinc:
1- Utilitzar menys productes de plàstic i canviar-lo per productes biodegradables o sostenibles: portar la teva bossa de tela al supermercat i utilitzar una cantimplora de metall és un bon començament.
2- Reduir les emissions de CO₂ i el consum d’energia: Usar bombetes de baix consum o aprofitant el transport públic, a més de la bicicleta.
3- No comprar objectes ni productes que s’aprofitin de la vida marina: closques de tortuga, joieria de corall o curculles, materials derivats dels taurons…
4- Fer compres sostenibles de peix: evitar comprar peix d’espècies que estan en perill d’extinció, sobreexplotades o extretes de pràctiques pesqueres insostenibles.
5- Ajudar a cuidar les platges: No fa falta dir que no es dipositin residus a la sorra, sinó que si en trobem, els llancem a les escombraries. Són 5 segons.
Fent referència a l’últim apartat, hi ha nombroses entitats i associacions que organitzen sovint recollides de residus i neteges de platges. Nosaltres col·laborem activament amb l’ONG Surfrider Foundation Europe, no tan sols proveint-los de recursos sinó també organitzant recollides i neteges a la platja de l’Estartit i altres a la Costa Brava. És important ser conscient què és una activitat molt important de realitzar; ja no tan sols pel fet de netejar la platja, sinó també per crear consciència a tots els participants, sobretot als més menuts.
Lema 2022: Revitalització: acció col·lectiva per l’oceà
Aquest lema parla per si sol, i ens deixa molt clar què és el que necessita l’oceà de nosaltres per tal d’assegurar-ne la conservació i pròpiament, de la flora i fauna que hi habita.
Per aquest motiu, cal treballar conjuntament per buscar un nou equilibri on no esgotem tot el que aquestes grans quantitats de massa d’aigua ens dona generosament, sinó que puguem reestructurar la seva vitalitat i trobar una manera de retornar-li una nova vida, igual que ell ens la dona a nosaltres.